Skjut dörren innan djävulstanten kommer...

...eller sagan om den första runstenssafarin
 
Innan jag påbörjar berättelsen om världens första runstenssafari måste jag varna för att denna saga sannolikt inte kommer att innehålla lika många detaljer som föregående inlägg. Detta då det var nästan 1.5 år sedan själva utflykten ägde rum. Ni kan ju emellertid glädja er åt att jag äntligen bloggar igen så tja tja bloggen! ^^
 
                                             Sagan om den första runstenssafarin
 
Prolog - Hur det hela började
 
Jag är inte något stort fan av att fira diverse högtider såsom jul, påsk eller midsommar men om det finns något jag verkligen tycker är värt att fira så är det min födelsedag. Aningen egoistiskt kan tyckas men det är min dag (som jag sannolikt delar med någon eller några miljoner människor) och då anser jag att fokus ska ligga på mig. En dag om året förtjänar jag, och alla egentligen, att skämma bort mig själv. Nu är det inte så att jag är någon som vill fira med buller och brak och ha "värsta kalaset" med presenter, tårta och människor. Istället försöker jag ta mig för något jag verkligen tycker om, gärna en liten dagsutflykt. Det var så det kom sig att jag bestämde mig för att invitera Greven till en utflykt på de västgötska vidderna för att se på runstenar och andra historiska lämningar och till min stora glädje accepterade han min inbjudan. 
 
 
Kapitel I - Spara, slösa? Sparlösa! 
 
20 juni 2020
 
Dagen med stort D var äntligen här och när jag stigit upp ur sängen påbörjade jag förberedelserna inför dagens utflykt vilka bland annat innefattade att ordna pålägg åt baguetterna jag hade bakat dagen innan och som skulle vara vår färdkost. Vädret var ytterst intetsägande och lovade varken sol eller regn när Greven  senare plockade upp mig i sitt vrålåk. Så bar det av mot den västgötska landsbyggden och längs vägen ser vi flera hushåll som, dagen till ära, hade hissat flaggan. Jag skämtar om att flaggorna hissats för min skull, något som förbryllade Greven tills han kom på att det faktiskt var min födelsedag. Hallå?!  Det var ju faktiskt därför vi skulle åka på utflykt!  Flaggor var emellertid inte det enda som prydde "schlätta". Vi förundras över det höga antal kyrkor vi passerar till dess att jag påminner om att Västra Götaland faktiskt är Sveriges mest kyrktäta region vilket säkert har något att göra med att det var ett av de första landskapen som kristnades. Det finns således mängder med kyrkor med anor så långt tillbaka som 11-1200-talet. För sent kommer vi på att vi borde ha räknar alla kyrkor vi såg. Varför vi överhuvudtaget skulle räkna kyrkor är ytterst oklart.
Mina brödlimpeliknande baguetter.
 
Efter ca. 40 minuters bilfärd anlände vi till dagens första utflyktsmål vilket var Sparlösa kyrka där vi skulle besöka Sveriges förmodligen näst mest kända runsten - Sparlösastenen. Vi parkerade utanför en öde kyrka. Själva runstenen står, förundeligt nog, inte på själva kyrkogården utan i ett litet, specialdesignat hus som byggts för att skydda denna sköra, och historiskt mycket värdefulla, sten från väder och vind. Här snackar vi fornminnesvård på högsta nivå!
 
Utanför Sparlösastenens lilla bostad fann jag, till min oändliga glädje, något som gav mig svaret på en gåta som plågat mig i flera år. I Gräfsnäs slottspark, knappt 5 kilometer från där jag bor finns nämligen en gjuten symbol i form av en ring med ett svärd igenom samt två händer. På ringen finns även några runor ristade. Jag har länge funderat över vad denna symbol har för innebörd då det inte finns någon information kring den i slottsparken. När jag så fann en nästan identisk skapelse utanför kyrkan i Sparlösa med en skylt som talade om vad det var för något så vart mysteriet löst. Symbolen tillhör nämligen Götiska förbundet. En orden bildad 1815 och vars mål är att "värna vår natur, miljö och kultur samt främja kunskaperna om vår historia". Ett förbund helt i min smak med andra ord!
 
På dörren till huset fanns en uppmaning som fick både mig och Greven att höja på ögonbrynen, "OBS skjut dörr". Huruvida detta var en brutal särskrivning eller en uppmaning att skjuta dörren är svårt att avgöra men det faktum att det stod "obs" framför indikerar att man ska observera att det är en skjutdörr och därför sannolikt en särskrivning. Därför ångrade jag att jag inte hade med min pilbåge. Att det fanns en pil ritad på dörren gjorde ju saken inte bättre även om pilen sannolikt var för att tala om i vilken riktning man skulle skjuta dörren. 
 
När vi så skjutit dörren i pilens riktning klev vi äntligen in i det lilla minimuseum som inhyser Vg 119, Sparlösastenen och det är, till denna dag, den mest välombesörjda runsten jag besökt. Inte nog med att stenen fått ett eget hus så dekorerades väggarna av välgjorda informationsskyltar och det fanns bänkar att sitta på när man betraktade stenens skönhet och mystik. Det skulle ta alldeles för mycket plats att skriva allt som finns att skriva om Sparlösastenen men jag kan erbjuda några korta fakta samt uppmana er att själva besöka denna fascinerande fornlämning. 
 
Sparlösastenen är från 800-talet och (åter)fanns, liksom oräkneliga andra runstenar, inmurad i kyrkoväggen till Sparlösa kyrka. Den är ristad på alla fyra sidor och är den första svenska skriftliga källa som nämner Uppsala vid namn. Inskriften är svårtolkad och det är oklart om stenen är ett historiskt eller juridiskt dokument, en poetisk skildring eller ett äreminne. 
 
Med samma barnsliga entusiasm som alltid infinner sig hos mig när jag befinner mig i närheten av en runsten stod jag och betraktade Vg 119. Naturligtvis kunde jag inte heller motstå att röra vid detta mystiska monument, att för en kort sekund förenas med forntiden. 
 
Utöver information om stenen fanns det även en skylt som visade ett flertal andra runstenar i Vara kommun. Jag är övertygad om att jag var mer intresserad än Greven av att helt överge våra resplaner för att istället åka Vara runt och besöka dessa stenar. Bredvid satt även en bild på en äldre herre som stod bredvid Sparlösastenen och ta mig fan, det var Bertil Johansson! Vem fan är Bertil Johansson undrar ni säkert nu. Till skillnad från Greven (vilket kommer att klargöras senare) gör jag i princip alltid research om utflyktsmålen och i min research snubblade jag över en video på YouTube om Sparlösastenen. I videon står en äldre man, Bertil Johansson, och pratar om stenen och aldrig, med undantag av mig själv, har jag sett någon stå och så entusiastiskt berätta om en runsten. Jag och Bertil hade varit ett bra team!
 
Som om det inte vore nog så fanns det även en gästbok vid Sparlösastenen. Givetvis kunde vi inte hålla oss från att skriva och var är det mer passande att lämna ett meddelande i runskrift?
 
Sparlösastenen med sitt minimuseum, bra informationsskyltar och gästbok får 5/5 samt en guldstjärna för Bertil Johansson.
 
Bild från Gräfsnäs på Götiska förbundets symbol.
Götiska förbundet
Skjut dörren för helvete! 
 
 
Storleken på runorna är unik.
Bildmotiv.
Spegelvända runor.
Runor Þaira...
Var passar det bättre att lämna ett meddelande med runskrift än vid en av Sveriges mest kända runstenar?
Den tidigaste svenska, skriftliga källa som nämner Uppsala.
Att Bertil berättar med inlevelse är dagens underdrift!
 
För er som gärna vill höra Bertil Johanssons entusiastiska prat om Sparlösastenen bifogar jag en länk nedan.
 
Kapitel II - Om din runsten brister
 
Efter ett mycket angenämt besök vid Sveriges näst mest kända runsten lämnade vi Sparlösa bakom oss och fortsatte färden mot Stora Levene kyrka och dagens sista planerade runsten. Vg 117, även känd som - hör och häpna - Levenestenen (jag tror ni börjar fatta att stenarna får namn efter den ort de upptäckts i) är, med sina dryga 4.5 meter, Sveriges högsta runsten och den var således väl synlig där den stack upp flera meter över övriga minnesmonument på kyrkogården. Precis som Sparlösastenen så hade även denna sten varit inmurad i kyrkan därav att den blivit delat itu. Som tur är finns det skickliga restaurerare i vårt land som lyckats limma ihop den igen. Jag undrar vad man använder för att limma ihop en runsten. Karlssons klister? Det hade kunnat vara en ny slogan för dem - om din runsten brister, laga den med Karlssons klister. 
 
Utöver sin imponerande höjd är Levenestenen inte någon särdeles unik runsten. Inskriften är ganska standard och man får anta att personen som lät resa stenen var kristen då den avslutas förbönen "Gud hjälpe deras själar väl." Det finns även ett kors ristat på stenens baksida. Vi stod en stund och betraktade stenen och till min lycka fann jag den gamla formen av ordet reste "risþi" och med största hängivenhet började jag så förklara min teori om varför just den formen är äldre. En fråga min lärare i runkunskapskursen ställt mig. Greven stod snällt och lyssnade samtidigt som han passade på att smygfota mig. 
 
Då vi stått och betraktat stenen ett tag tog vi oss en rundtur på kyrkogården och fann ett antal andra intressanta inskriptioner. Jag är ju fruktansvärt svag inte bara för fornnordiska och runor men även för alla typer av äldre svenska. Slutligen lämnade vi så den sista planerade runstenen. Var det dock den sista runsten jag och Greven såg? Den som läser vidare får se...
 
Betyg 4/5, informationsskylt, hyfsat välvårdad, ifylld inskrift. 
 
Kyrkan i Stora Levene.
Gravmonument.
Jag ligger här och sover. Gammal svenska. <3
 
 
Vg 117, Levenestenen. "Härulv reste stenen efter sina söner Var och Torgöt. Gud hjälpe deras själar väl."
Man känner sig rätt liten när man står framför Sveriges högsta runsten. 
 
Kapitel III  - Kyrkklockor och tranträsk
 
Efter Stora Levene bar det av mot vårt huvudmål: Gudhems klosterruin. Emellertid skulle det komma att ske saker på vägen dit som ledde till att vi "tvingades" stanna ett par gånger innan vi nådde dit. 
 
Vi brummade på mot Falköping men så när vi körde genom ett litet samhälle fick jag syn på en vägskylt med ortsnamnet Saleby. Saleby tänkte jag. Det namnet klingar bekant men jag kunde inte riktigt sätta fingret på var jag hört det förut. En kort stund senare passerade vi Saleby kyrka och då trillade poletten ner. "Det finns en runristad kyrkklocka vid Saleby kyrka", utbrister jag. Hade jag kollat upp runristningar i området innan? Nej, jag hade då jag läste runkunskap en gång läst om denna runristade kyrkklocka. En gång och bara i förbigående, ändå kunde jag minnas den. Kanske är det som Ghiro säger; att jag kan lukta mig till runstenar. Åtminstone tror jag att jag är en runstensmagnet. Greven, alltid lika gentelmannamässig, frågade om vi skulle besöka den. Öh, behöver du ens fråga?! Sagt och gjort, vi svängde in vid kyrkan, som utvändigt faktiskt var riktigt vacker. 
 
Kyrkklockan befann sig, till min och säkerligen även Grevens besvikelse, flera meter upp i luften där den dinglade från sin klockstapel. Detta gjorde det ytterst svårt att faktiskt se själva runorna. Hur mycket vi än zoomade med våra mobilkameror lyckades vi inte och vi började se oss om efter något att stå på för att komma närmare. Dessvärre visade det sig att vaktmästarna i Saleby kyrka är ytterst oslarviga och inte en enda kvarlämnad stege fanns att skymta. När vi så vandrade runt på kyrkogården (är det normalt att promenera runt på kyrkogårdar bland döda människor man inte känner?) hörde vi ett avlägset muller. Tor var i annalkande och vi bestämde oss för att lämna Saleby och återuppta resan mot Gudhem. 
 
Lite kuriosa: När jag senare berättade att jag varit i Saleby fick jag reda på att min morbrors fru är därifrån samt att en kompis till mig flyttat dit och, om jag minns rätt, bor ganska nära kyrkan. Vem visste att jag hade sådana anknytningar till denna tämligen lilla ort?
 
Betyg 4/5 - Mycket tack vare att kyrkan var så vacker men - för att det inte fanns någon stege!
 
När vi lämnade Saleby hade klockan slagit lunch och våra magar kurrade. Det var således dags att intaga lite föda. Jag hade önskemål om att äta lunch vid en sjö, minns inte riktigt varför det var så viktigt egentligen. Kanske för att jag gillar vatten? Greven, alltid lika tillmötesgående, sade att det gick bra men att han absolut inte ville äta vid Tranträsket, eller som den egentligen heter; Hornborgasjön. På kartan ser vi att det finns en sjö i närheten och bestämmer oss för att åka dit och inmundiga vår lunch. Vädret har vid det hade laget blivit allt mer instabilt och regnet låg oss i hälarna men ännu fällde himmelen inga tårar över oss. Då vi närmade oss den sjö vi sett, och som på kartan inte namngavs, insåg vi att det var precis den sjö som Greven velat undvika -  Tranträsket. Vad skulle vi göra nu? Hungern segrade så vi fann oss i vårt öde och bestämde att tranträsket fick duga som lunchplats. Jag kan förstå Grevens ovilja att äta lunch vid Hornborgasjön som förövrigt verkligen liknade ett träsk. De nedskitna bänkarna var inte direkt någon stämmningshöjare. Regnet hade dessutom hunnit ikapp oss och förpestade vår tillvaro ytterligare och därför lämnade vi, utan att ha ätit färdigt, tranträsket. 
 
Saleby kyrka
Vg 210, Salebyklockan. "Då jag var gjord (eg. färdig), då var (det) ettusentvåhundratjugu vintrar och åtta från Guds börd. AGLA. Ave Maria gratia plena. Dionysius sit benedictus". 
Kyrkklockan, gjord 1228, har bland annat den latinska inskriften "Ave Maria gratia plena. Dionysius sit benedictus". Det är inte ovanligt att medeltida runinskrifter har latinsk text ristad med runor.
Saleby kyrka.
Rastplatsen vid tranträsket aka Hornborgasjön.
 
Kapitel IV - Beware the djävulstant or she will stjäla din själ
 
Tillsist anlände vi så till Gudhem och när vi parkerat började vi vår vandring runt området. Det första vi stöter på är ingången till en källare som, om jag minns rätt, är den enda helt bevarade delen av byggnaden. Har för mig att det var källaren till ett av klostrets gästhus. Greven, som gillar att gå ner i underjordiska gångar, blev glad över att man fick lov att gå ner i källaren. Han var emellertid lite tveksam och oroade sig för att luckan över ingången skulle slå igen när vi var där nere. Jag sade att det inte var någon risk och pekade på haspen som fanns bredvid luckan. Således gick vi ner. Själva källaren var kanske inte så spektakulär i sig men det var ändå roligt att se något som var så välbevarat och att man faktiskt fick gå ner där. Greven, som den mästerfotograf han är, lyckades ta en, i mitt tycke, riktigt häftig bild på mig nere i källaren. 
 
Efter besöket i källaren begav vi oss mot själva ruinen vilken var huvudmålet med utflykten, fast frågar du mig så var det självklart runstenarna. Jag har egentligen inte så mycket att säga om själva ruinen, annat än att det var spännande att traska runt där och läsa om klostret. Det fanns skyltar lite här och var som talade om vad de olika rummen använts som samt information om viktiga personer i klostrets historia. Rundturen blev relativt kort då regnet sakta men säkert ökade i styrka. 
 
Det allt mer påtagande regnet tvingade oss bort från den taklösa ruinen mot ett litet hus som skulle föreställa ett museum. Att kalla dessa två små rum för museum måste vara århundradets överdrift men det fanns i alla fall ett tak som förhindrade ytterligare väta från att antasta oss. Väl inne i detta så kallade museum möttes vi inte bara av äkta föremål och replikor från klostret utan även av något, eller snarare någon som än i dag ger mig rysningar när jag tänker på det. Den skummaste tanten i världshistorien! Det är inte många människor som lyckas få mig att känna en sådan känsla av obehag men denna tant lyckades med råge. 
 
Förutom att hon krävde 20 kr/person i inträde (10 kr/rum?) så hade hon den märkligaste röst jag någonsin hört. Lite i stil med ett fornnordiskt, ont väsen som väver en ondskefull trollformel. Hon tycktes även ha ett konstant intresse för mitt och Grevens välmående då hon flera gånger frågade om vi hade det bra. Hon tjatade även ihärdigt om att vi borde besöka kyrkan bortanför klostret då den var öppen. Vi kände oss ständigt iaktagna av hennes falkögon där vi, fulla av olust, kikade runt på de få föremål som fanns i rummen. Tanten trodde att jag och Greven var ett par och ville ha oss till att signera gästboken med namn samt bostadsort. Lite som försatta i hypnos av den märkliga aura hon utstrålade gjorde vi som hon sade. Såhär i efterhand börjar jag fundera om det månntro var ett kontrakt med djävulen vi skrev under. Äger den skumma tanten numer våra själar? Hennes tjat om att vi skulle besöka kyrkan fick det att kännas som att hon försökte lura oss i en fälla. Så fort regnet avtagit något flydde vi museet och begav oss, fulla av obehag,  mot kyrkan - fälla eller ej, men inte förän tanten hunnit pracka på oss diverse informationsblad, som senare visade sig vara från föregående år. 
 
När vi kom till Gudhems kyrka fann vi den, till vår stora lättnad, tom på folk. Inga fler skumma tanter så vi kunde andas ut. Själva kyrkan med anor från 1200-talet var vacker i sin enkelhet. Jag är svag för färgade glasfönster, kanske för att jag gillade det som fanns i Björkekärrs kyrka i Göteborg, där jag växte upp. Greven, kanske inspirerad av de många pastorer som delade hans namn, prövade predikstolen och kände på kollekthåven. På väg ut ur kyrkan upptäckte jag något som fick mitt hjärta att göra volter av förtjusning. Inmurad i väggen, till hälften dold av den öppna kyrkporten satt en runsten! Nåja, en del av en runsten i alla fall. När jag vänder mig om skådar mitt öga ytterligare en runristad gravhäll! Då det inte fanns någon synlig information om dessa gravhällar frågade jag en person som såg ut att arbeta i kyrkan, och som precis klivit in, om han visste något om dessa runristningar. Han visade oss informationsskylten som var väl dold bakom porten. Säga vad man vill om tanten men jag är så tacksam att vi besökte kyrkan även om jag fortfarande är orolig för att jag sålt min själ till henne.
 
Gudhem får + för sin välskyltade ruin, fina kyrka med runstenar, välbevarade källare man kunde gå ner i och  - för den icke turistvänliga tanten samt museet. 
 
Jag nere i källaren i klostrets gästhus.
 
 
Bilder från klosterruinen.
 
Några av de "sevärdheter" som fanns i muséet. 
Mina latinkunskaper är något bristfälliga men jag tror att det står något i stil med "Herre, ge dem evig vila".
Lista över pastorer i Gudhem.
Altaret med det färgade glasfönstret bakom.
Gudhems kyrka.
Alltid lika angenämt att bli påmind om döden.
Vg 87, 
Här hjälper inte ens Karlssons klister.
Vg 87
 Vg 88 
Runristad gravhäll
 
Kapitel V - Attack of the psycho hair obsessed jävla geting
 
Sista anhalten på vår resa genom de västgötska vidderna var en gånggrift strax utanför Falköping. Detta var stället Greven sett fram emot allra mest. Han skulle emellertid snart inse vikten av att göra research då han hade trott att gånggriften skulle vara så välbevarad och amazing att man kunde gå in i den. Jag hade emellertid kollat upp den och visste mycket väl att det inte var mycket mer än några stenblock som återstod av denna säkert en gång imponerande grav. Dessa stenblock ansåg jag vara perfekta att klättra på, även om det var lite otympligt i kjol. Det visade sig att stenarna var perfekta att sitta på så vi gick tillbaka till bilen för att hämta resten av lunchen som vi så avnjöt. Under vår måltid behagade även solen kika fram bakom de tunga molnen. 
 
Efter att ha inmundigat resterande lunch och lite fika bestämde vi oss för att undersöka gånggriftens nedre del för att se vilka fantastiska hemligheter som doldes där. Det skulle vi emellertid inte ha gjort. Föga anade vi att denna gånggrifts innersta hemlighet vaktades av den ondaste och mest envetne getingjäveln i världshistorien. Förmodligen hade denne geting, genom en ritual som säkerligen krävde många blodsoffer, återuppväkts från de döda för att i evighet vakta gånggriften. Detta surrande sattyg tycktes besatt av mitt hår och vägrade, trots Grevens tappra försök till hjälteinsats, lämna det ifred. Efter vad som kändes som en hel evighet lyckades vi, eller närmare bestämt jag, undkomma den ondsinta getingen och vi flydde fältet för att påbörja resan hem.
 
                                  Så slutar alltså sagan om den första runstenssafarin.
 
 Perfekt fikaplats.
 
Epilog
 
Slutligen vill jag nämna att vi på vår resa körde vilse minst en gång men jag kan inte påminna mig om exakt när och var. Vi besökte även några andra, lika föga imponerande gånggrifter men inte heller dessa minns jag var eller när. Nämnas bör också att det var Greven som senare myntade uttrycket runstenssafari då han laddade upp bilder från turen på sitt Instagramkonto. Det var även han som bestämde att det krävs minst 3 runstenar för att det ska räknas som en runstenssafari, något jag emellertid ändrat på, istället säger jag att det krävs minst 3 runinskrifter. 
 
Nu när jag återupplevt denna spännande utflykt är jag mer än sugen på att dra på ytterligare runstenssafarier och har redan börjat planera nästa års födelsedagsutflykt!
 
Om ni någonsin besöker Västra Götalands vanvettiga vidder så akta er för ondsinta getingar och djävulstanter! 
RSS 2.0